Associació

L’Associació “Sodruzhestvo”, es va constituir en el desembre del 2012. Els socis i col·laboradors de l’associació, han promocionat la cultura russa a Catalunya des de fa més d’una dècada.

Com per exemple, el pianista Danil Sayfullin, des del any 2000 va començar a fer actuacions a Barcelona i a altres ciutats catalanes. També va col·laborar amb l’Orquestra de Guitarres de Barcelona, amb el seu director Sergio Vicente. I ha actuat juntament amb la cantant Alina Furman, Zoya i el flautista Julián Gogu.

Inaguracion

Des del any 2004, la musicòloga i culturòloga Marina Sayfullina, dóna conferències en centres cívics, Universitats catalanes i a conservatoris, amb la finalitat de donar a conèixer millor la cultura del nostre país. Des del 2008, diferents conferències i concerts s’han reunit en diversos cicles, i els músics han estat convidats a participar en projectes culturals organitzats per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, com per exemple: Programa Diàleg Intercultural (2008-2009) i el Festival Europes (2010).

Al any 2009, els músics Danil Sayfullin, Oleg Lachugin i Dmitri Dolganov, van actuar en el cicle de concerts realitzats en el centre cívic, Casa Orlandai, “El tesoro de la música eslava”. Aquests concerts estaven dedicats a la cultura eslava, concerts de la música clàssica russa organitzats per l’Ajuntament de Barcelona i la Casa Eslava.

Al any següent, el violinista Armen Vartanyan, el pianista Danil Sayfullin i els seus companys-músics catalans: els cantants Cristina Escolà, Airam Hernández, la flautista Roser Alemany i els pianistes (piano duo) Marina Sayfullina i María Moré, van actuar en els concerts del centre cívic Casa Orlandai “Músiques del món”, on van tocar obres de diferents compositors russos com, Cesar Cui, N Rimski Kirsakov; de M. Glinca, N. M. Mussorgski; S. Prokofiev; A. Khachaturian.

Al 2010, Armen Vartanyan juntament amb Danil Sayfullin, van participar en el festival de cultures d’Europa, organitzat per la Generalitat de Catalunya, amb un programa dedicat a la música russa del S. XX: D. Shostakovich, R. Schedrin, A. Shcnittke.

Al 2010, el Vicerectorat de Patrimoni i cultura de la Universitat de Barcelona, encapçalat per la Dra. Lourdes Cirlot, va organitzar cicles de conferències de la música russa, les quatre conferències van ser realitzades per la Dra. Marina Sayfullina. També es va organitzar un concert dedicat al 170 aniversari del gran compositor rus P. Tchaikovski, que va tenir lloc a la sala Paraninfo. En el concert varen participar: Alina Furman (soprano); Dmitri Dolganov (violoncel) i Danil Syfullin (piano).

El 2011 va ser un any molt important per les relacions culturals russes i espanyoles: l’any dual Espanya-Rússia. Els nostres músics, tampoc es van quedar fora d’aquesta celebració.

En els concerts dedicats a aquesta celebració, va participar Danil Sayfullin com a cantant (baríton), junt a la soprano, guanyadora del concurs internacional Operalia i guanyadora d’un premi Grammy, Ekaterina Lekhina, que actua com a solista en els teatres d’òpera més famosos, incloent el Teatre Bolshoi, de Moscú.

Paral·lelament a aquests concerts, van ser presentats en diferents centres cívics de Catalunya més de 50 conferències sobre la música russa realitzades per la Marina Sayfullina. Ja des del any 2005, en el conservatori del Liceu Superior, ella va realitzar cicles de conferències i diferents classes sobre la música russa clàssica, contemporània i popular, música dels països de la ex URSS i cicles sobre la Òpera russa. Actualment, treballa com a professora col·laboradora amb al Universitat de Barcelona, imparteix classes de Màster Universitari “Música com un art interdisciplinar” i també es dedica a la cultura i a la música russa. Un exemple dels temes ensenyats en classes és: “El segle de plata en la música i l’art rus”, “L’art femení rus” (dedicat a las poetes Anna Akhmatova, Natalia Goncharova i Sofia Goubaidullina), “Música i política en la Unió Soviètica”, “Música popular de Rússia”, “Casimir Malevich i Música”, entre d’altres.

Els socis de “Sodruzhestvo”, fa ja molt de temps que han estat units i treballant junts per a promocionar la cultura russa a Catalunya, però mai havien tingut una organització que els unís. Ara, per fi tenen aquesta associació organitzada i tenen molts plans per endavant per a realitzar.